Kampeervakanties voor eenoudergezinnen!

Milieu


Friends2Camp ziet de natuur als haar werkplek. Een plek waar we zorgvuldig mee om willen gaan. Daarom hanteren wij onze 'Groene regels'.
Outdoor, survival of er op uit? Let dan op de Groene regels om zo min mogelijk sporen achter te laten. Leave no trace! Take only pictures!
1] Denk altijd aan wat je achterlaat!
Ken je het gevoel op een plaats te zijn waar nog nooit iemand is geweest? Sporen van een voorganger zijn nooit leuk om te zien, of je nu loopt, fietst, paardrijdt, vaart. Probeer dus bij alles wat je doet na te denken hoe het gebied er na jouw bezoek uitziet. Laat zo min mogelijk sporen van jouw bezoek achter en neem niks mee dat in de natuur thuishoort! Het motto van de buitensporter is: Leave no trace, take only pictures.
2] Blijf op de paden!
Denk eens aan hoeveel planten je vertrapt en hoeveel dieren je op de vlucht jaagt als je buiten het pad gaat. Bandensporen blijven maanden zichtbaar in het bos. Blijf dus op de paden en wegen.
3] Wees voorzichtig met vuur!
Een bosbrand kan razendsnel ontstaan, zeker ’s zomers in droge gebieden. Een sigarettenpeuk, lucifer of vonken van een kampvuur kunnen al voldoende zijn om een catastrofale brand te veroorzaken. Wees dus altijd voorzichtig! Houd bij het koken op een kampvuur voldoende water bij de hand, maak de grond goed nat en doof het vuur zorgvuldig.
4] Houd het water schoon!
Één druppel olie kan duizenden liters water verpesten. Let daarom op dat je geen olie of vet morst en dat je je pas ná het zwemmen insmeert met zonnebrandolie. Gooi afwaswater niet in een meertje of beek, maar sprenkel het over gras of struiken. Biologisch afbreekbare zeep is beter voor de natuur dan gewone zeep. Tip: vette pannen kun je vóór de afwas eerst met papier schoonvegen; vettig papier brandt goed.
5] Wees zuinig met drinkwater!
Drinkwater is schaars in veel landen. Om extra water op te vangen worden grote stuwmeren aangelegd. Brede betonnen kanalen leiden het water naar de campings en hotels. Het landschap wordt er niet mooier op en de natuurlijke waterhuishouding in de bergen is in een zeer kwetsbaar evenwicht. Beperk het watergebruik waar je kunt door de kranen niet te laten lopen, kort te douchen en een druppelende kraan snel te maken.
6] Maak geen herrie!
Zo nu en dan zingen of een echo proberen is leuk, maar continu naar elkaar roepen is minder geslaagd. Bedenk dat de meeste dieren vluchten voor pratende en schreeuwende mensen. Je hoort en ziet veel meer vogels en andere dieren als je weinig geluid maakt. En laat je radio thuis als je de natuur ingaat.
7] Laat dieren met rust!
Wilde dieren zijn bang voor mensen en nog meer voor honden; laat de hond liever thuis of anders aan een korte lijn. Bekijk dieren van een afstand; dichterbij sluipen jaagt ze enkel op de vlucht. Raak geen jonge dieren aan en sta niet te lang stil bij nesten; de ouders willen graag terug naar hun jong(en). Veel dieren zijn alleen ’s nachts actief; blijf daarom dan zoveel mogelijk weg uit het bos.
8] Wees voorzichtig met planten!
Planten kunnen niet vluchten; ze zijn weerloos. Pas daarom op dat je ze niet onnodig vertrapt. Sommige soorten zijn beschermd. Graaf geen planten uit en breek of zaag geen levende takken af.
9] Ruim je rommel op!
Heb je ook zo’n hekel aan rommel in het bos of op het strand? Jaarlijks vervuilen vele tonnen afval de natuur. Neem daarom alles mee uit de natuur wat er niet hoort. En raap ook eens iets van een ander op; diegene die na jou komt zal je dankbaar zijn. Scheid afval en deponeer het in de juiste bak.
10] Denk aan anderen!
Meestal ben je niet de enige in de natuur; er lopen, fietsen of varen meer mensen dan je denkt. Jouw gedrag kan hun leuke dag wel eens flink bederven. Dit geldt ook voor de mensen die in de buurt wonen; je bent te gast in hun land, zij hebben ervoor gezorgd dat het zo mooi is.
11] Houd je aan de spelregels!
Bordjes “Verboden toegang” zijn niet leuk als je net dáár doorheen wilde, maar ze staan er niet voor niets. Misschien staan er zeldzame planten of komen er zeldzame dieren voor. Of de eigenaar wil simpelweg niet dat je over zijn land gaat. Jammer maar helaas: even omlopen of iets anders verzinnen.